1 op de 9 vrouwen wordt voor haar 75ste levensjaar geconfronteerd met borstkanker. Het is dan ook de meest voorkomende kanker bij vrouwen. De precieze oorzaak is nog onvoldoende gekend, al werden er wel een aantal risicofactoren geïdentificeerd:
Afhankelijk van het type, de grootte en de lokalisatie van de kanker wordt een borstsparende ingreep of een borstamputatie uitgevoerd. Bij een borstsparende ingreep wordt een deel van de borstklier verwijderd, bij een borstamputatie de volledige borstklier, al dan niet in combinatie met de bedekkende huid en/of de tepel. Na beide ingrepen is een borstreconstructie mogelijk.
De keuze voor deze ingreep ligt volledig bij jou. Voor sommige vrouwen draagt een borstreconstructie bij tot het herstel van het lichaamsbeeld, een grotere zelfzekerheid op lichamelijk en seksueel gebied en soms zelf een welgekomen afsluiter van een moeilijke periode. Voor anderen is de reconstructie niet nodig. Weeg zelf je argumenten af, informeer je voldoende over de opties en ga voor de keuze waar jij je het beste bij voelt.
De borstreconstructie heeft als doel de vorm, het volume en de symmetrie van de aangetaste borst te herstellen. De reconstructie gebeurt zowel met protheses, tissue expanders en lipofilling als met een volledige (eigen) weefseltransplantatie, afhankelijk van jouw situatie en wens. Een volledige weefseltransplantatie is een microchirurgische ingreep die technische expertise en microchirurgische handelingen vereist. Dr. Decuypere genoot hier niet alleen een uitvoerige opleiding voor maar beschikt ook over een ruime ervaring.
Voor de timing van de reconstructie, maken we een onderscheid tussen een primaire of onmiddellijke reconstructie, een secundaire of laattijdige reconstructie en een tertiaire reconstructie.
De optimale timing van de reconstructie kun je tijdens de consultatie met dr. Decuypere bespreken. Tijdens dat gesprek worden alle types en behandelplannen nog eens uitvoerig uitgelegd.